KARTAL BELEDİYESİ’NİN 'SUDAN SEBEP FİDAN KAMPANYASI’ BAŞLADI

04.03.2020

Kartal Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü, 22 Mart Dünya Su Günü ve 21-26 Mart Orman Haftası kapsamında bu yıl da 'Sudan Sebep Fidan Dağıtımı' kampanyası düzenliyor. Mart ayının sonuna kadar 2 kg. ambalaj atığı (kâğıt, karton, metal, cam, plastik ) getiren vatandaşlara 1 adet çam fidanının verildiği kampanyaya; dernekler, esnaf ve vatandaşların yanı sıra okullar da büyük destek veriyor.

'Sudan Sebep Fidan Dağıtımı' etkinliği kapsamında Kartal sınırları içerisindeki okullarda eğitim alan öğrenciler, öğretmenleri ile birlikte Kartal Belediyesi’ne gelerek topladıkları ambalaj atıklarını Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü’ne teslim etti. Topladıkları ambalaj atıkları karşılığında öğrencilere fidanları dağıtıldı. Fidanlarını alan öğrenciler, Kartal Belediyesi'ne ve Başkan Gökhan Yüksel’e örnek çalışmaları için teşekkür etti.

Kampanyayla, su kaynaklarının korunmasının önemine dikkat çekmeyi ve fidan dağıtarak yeşilin artmasına katkıda bulunmayı amaçladıklarını belirten Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel: “Çevre kirliliğinin önüne geçmek, ambalaj atıklarının geri kazanımını sağlamak, ekonomiye katkıda bulunmak, komşularımızın çevre bilincini ve çevrenin korunmasına karşı duyarlılığını artırmak amacıyla düzenlediğimiz kampanyalarımız kamuoyunda geniş yankı uyandırıyor. Dünya Su Günü ve Orman Haftası etkinlikleri kapsamında ‘Sudan Sebep Fidan Dağıtımı’ kampanyamıza da çocuk ve gençlerimiz başta olmak üzere tüm komşularımızın katılımını bekliyoruz" dedi.

Sudan Sebep Fidan Kampanyası

2016 yılında 3 bin 500   fidan karşılığı 7 ton ambalaj atığı, 2017’de 5 bin fidan karşılığında  10 ton ambalaj atığı ile toplamda 17 ton ambalaj atığı toplandı. 1 ton ambalaj atığı, 17 ağacın kesilmesini engellemektedir.

Sudan Sebep Fidan Kampanyası ile 2016’da; 119, 2017’de 170, 2018’de 220,  2019’da 250 olmak üzere  toplamda 759 ağacın kesilmesi önlendi.

Yetişkin bir ağaç 2.3 kg/saat  CO2’i absorbe etmektedir. Yapılan proje ile  664 kg/saat CO2’in yayılması engellenmektedir. Bu da yılda  5.822.727 kg CO2 salımının engellenmesi demektir. Dikilmek üzere vatandaşlara verilen  8 bin 500 fidan, 10 yıl kadar sonra yetişkin düzeye ulaşarak   saatte 19.550 kg CO2’i absorbe edecek, yılda 1.71.258.000 kg CO2 salımı ise engellenmiş olacak.